Objavljeno 20.04.2023

ZAŠTO SU RELEJI VAŽNI U FUNKCIONISANJU VOZILA



Releji su uređaji koji su često prisutni u električnim sistemima vozila. Oni se koriste za prebacivanje velikih struja kroz električne sisteme vozila, a pritom štite prekidače od oštećenja usled prekomerne koncentracije struje. Releji rade na principu elektromagnetizma i u osnovi se sastoje od dve osnovne komponente: elektromagneta i kontakata. Elektromagnet u releju privlači kontakte kada se na njega primeni akcija. To omogućava prebacivanje velike struje između dva kola u električnom sistemu vozila. Postoje različite vrste releja, uključujući releje za osvetljenje, releje za upravljanje motorom, releje za grejanje i klimatizaciju, releje za brisače i drugo. Pored automobilske industrije, razne vrste releja se koriste u različitim industrijama u kojima je potebno preusmeravanje voltaže iz jednog dela u drugi.


Kada relej prestane da radi, to može uzrokovati probleme u električnom sistemu vozila. U tom slučaju, potrebno je zameniti neispravni relej kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje sistema. U daljem tekstu ćemo se skoncentrisati na delove releja koji doprinose pravilnom funkcionisanju vozila.



KOJI SU OSNOVNI DELOVI RELEJA I KOJA JE NJIHOVA ULOGA


U našoj ponudi imamo nekoliko potkategorija releja koji su sastavni deo pravilnog korišćenja delova autoelektrike. Sve zajedno u harmoniji čini jednu celinu koju, kao vozači, ne smemo zanemariti, posebno kada je u pitanju njihova ispravnost. U našoj ponudi pored standardnog releja, imamo još i relej žmigavaca, relej grejača, relej brisača, relej pumpe goriva, relej motora ventilatora i nosače releja. U daljem tekstu, prodiskutovaćemo o nekima od njih, kako bismo objasnili značaj po vozilo. 



RELEJ GREJAČA


Releji grejača su komponente koje se nalazi u električnom sistemu vozila, a koji omogućavaju upravljanje grejačima u vozilu. Grejači se uglavnom nalaze u sistemu za grejanje kabine vozila, ali se takođe mogu koristiti i za grejanje sedišta, ogledala, brisača i mnogih drugih elemenata u automobilu. Relej grejača je bitan za vozilo iz nekoliko razloga, a jedna od glavnih funkcija jeste da omogućava kontrolu grejača u vozilu, što je ključno za obezbeđivanje udobnosti putnika i vozača tokom hladnih dana. On takođe pomaže u smanjenju opterećenja električnog sistema vozila, što može pomoći u produžavanju životnog veka baterije i drugih električnih komponenti. Stoga je veoma bitno pratiti ispravnost releja grejača, jer može pozitivno uticati i na ostale delove ukoliko je u ispravnom stanju. 


U slučaju da dođe do kvara na releju grejača, to može dovesti do većih problema u radu grejača u vozilu. Jedan od čestih primera je da grejači u kabini vozila mogu prestati da rade, što može dovesti do neudobnosti i umanjenja vidljivosti na staklima u vozilu, kao i u ekstremnijim situacijama kada je potrebno uključiti grejanje u slučaju defekta creva turbine i slično. Stoga je važno održavati i proveravati relej grejača kako bi se osiguralo da funkcioniše ispravno i da ne dolazi do problema u radu grejača.



RELEJ ŽMIGAVACA


Releji žmigavaca su komponente koji se nalaze u električnom sistemu vozila i omogućavaju kontrolu funkcije žmigavaca. Poznato je svima da su žmigavci veoma bitni u bezbednosnom sistemu vozila, jer omogućavaju vozaču da jasno signalizira svoje namere i nameru da skrene ili promeni traku, čime se smanjuje rizik od sudara, posebno ukoliko je brzina veća na autoputevima kao i ukoliko je veliki broj saučesnika u saobraćaju. Relej žmigavaca igra ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju sistema žmigavaca. Kada vozač aktivira žmigavce, signal se šalje preko žmigavaca do releja žmigavaca, a zatim do prekidača u kabini vozila koji upravlja radom žmigavaca. Releji tada prebacuju struju kroz kontakte, čime omogućavaju treperenje žmigavaca.


Bez ispravnog releja žmigavaca, žmigavci neće raditi kako treba, što može ugroziti bezbednost u saobraćaju, ne samo u lošijim vremenskim uslovima po vožnju, nego i u svakodnevnom učestvovanju u saobraćaju. U slučaju neispravnih releja žmigavaca, vozač neće moći da signalizira svoje namere, što može dovesti do nesreća i sudara. Stoga je važno redovno održavanje i provera releja žmigavaca kako bi se osiguralo da funkcioniše ispravno i da se obezbedi sigurnost u saobraćaju.



Zaključak


U tekstu smo naveli zašto su bitne određene komponente releja, a o ostalim potkategorijama koje imamo na lageru, čitaćete u narednim tekstovima. Belcar teži da ima što širu i kvalitetniju ponudu raznih delova, a releji predstavljaju jedan segment po kome smo veoma poznati u pozitivnom smislu i to je razlog zašto se trudimo da dobavljamo što širi spektar proizvoda kako bi naši potrošači bili zadovoljni i imali ispravno vozilo. 



Potkategorije

tagovi:

Dodaj komentar

Tvoj komentar će biti pregledan pre objave.

Proizvod je već dodat u korpu

Da li želite da ga dodate ponovo?

Tvoje liste želja