Objavljeno 13.03.2023

ZASTO JE ANLASER BITAN ELEMENT MOTORA VOZILA?

Anlaser, takođe poznat kao starter, je električni starter koji se koristi za pokretanje motora vozila. Upaljač koristi struju iz baterije za pokretanje motora. Kada se ključ okrene u položaj označen kao "start", kontakt se otključava i motor se pokreće. Upaljač se obično nalazi u blizini motora i povezan je sa njim pomoću remenice ili zupčanika. Ukratko, paljenje je važan deo vozila koji omogućava pokretanje motora i kretanje vozila zbog njega i ima alternativni naziv električni starter ili starter motora.

KOLIKO JE ANLASER VAŽAN ZA HLADNIJI PERIOD?

Anlaser je veoma važan zimi, jer hladno vreme može uticati na njegov performans rada. U hladnim uslovima, unutrašnje trenje ulja se povećava, što može prouzrokovati poteškoće pri pokretanju motora. Hladno vreme takođe može uticati na bateriju i uzrokovati da se ne napuni dovoljno ili da se prazni brže nego što se očekivalo, što dodatno može dovesti do toga da starter ne može da pokrene motor. Anlaser je neophodan zimi, jer omogućava da se motor pokrene u hladnim uslovima i da se vozilo kreće, a u otežanim vremenskim prilikama može doći do problema i zastoja u tom procesu . Preporučuje se da se anlaser redovno proverava i održava, posebno zimi, kako bi se osiguralo da ispravno radi.

OPTIMALNI VEK ANLASERA

Optimalni vek trajanja anlasera varira od proizvođača do proizvođača i modela do modela, ali u proseku traje pet do deset godina. Međutim, vek trajanja anlasera ​​zavisi i od kvaliteta i stepena upotrebe, kao i od redovnog održavanja i zamene potrošnih delova. Ako se anlaser redovno održava i zamenjuju potrošni delovi kao što su kaiš, ležajevi i kontakt dugme, vek trajanja analizatora se može produžiti. Stoga je uvek naša preporuka da redovno proveravate i održavate vaše autodelove uz asistenciju stručnjaka.

KADA JE VREME DA PROVERITE SVOJSTVO ANLASERA?

Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na to da anlaser treba proveriti ili zameniti. Jedan od najčešćih je teško paljenje motora. Ako se motor teško pokreće ili ako se starter često koristi za pokretanje motora, to može ukazivati na problem sa njim. Sledeći problem koji se može pojaviti je mala snaga. To znači da ako upaljač ne pokrene motor punom snagom, to može biti znak da je oštećen ili istrošen. Ono što možemo primetiti i kao oni koji nisu upoznati sa radom anlasera, jeste problem bučnog rada motora. Ako se pri pokretanju motora čuje zveckanje iz startera, to može biti znak da su ležajevi oštećeni. Jedan od simptoma neispravnog upaljača je da se upaljač pregreva, što može biti znak da su kalemovi oštećeni ili istrošeni.

Takođe, ako primetimo česte kvarove anlasera, to je gotovo siguran znak da je prekoračio vek trajanja i da je dotrajao, pa ga moramo zameniti.

BEZ KOJIH AUTO DELOVA NE MOŽE DA RADI ANLASER?

Anlaser se sastoji od nekoliko ključnih delova koji su neophodni za njegovo normalno funkcionisanje, kao što su ležajevi koji su potrebni za glatku i tihu rotaciju rotora koji je takođe bitan faktor u pokretačkom procesu. Veoma bitan deo anlasera jeste rotor anlasera koji okreće i pokreće motor i njega je neophodno s vremena na vreme proveravati i menjati ukoliko registrujemo poteškoće u kretanju.

U našoj ponudi u podgrupi anlasera ​​možete pronaći veliki izbor delova za vozila kao što su: HC anlaseri, bendiks anlasera, planetar anlasera, automat anlasera, semering anlasera, četkice anlasera i drugo.

Ako je bilo koji od ovih delova neispravan ili oštećen, pokretanje motora će biti otežano što dovodi do toga da vozilo neće moći da se pokrene. U kratkim crtama, svi delovi anlasera su neophodni za njegovo normalno funkcionisanje i moramo biti uključeni u normalan rad našeg vozila.

 
tagovi:

Dodaj komentar

Tvoj komentar će biti pregledan pre objave.

Proizvod je već dodat u korpu

Da li želite da ga dodate ponovo?

Tvoje liste želja