Objavljeno 04.05.2023

ISPRAVNOST ALTERNATORA JE KRUCIJALNA PO RAD VOZILA



Ukoliko se detaljno ne bavimo radem našeg vozila, mnogobrojni delovi mogu stvoriti konfuziju u shvatanju celokupnog rada vozila. Neophodno je znati  nešto više o grupi elektrike kako bismo se osećali bezbedno na dužim putevima. U daljem tekstu reći ćemo zašto je ispravnost alternatora veoma bitan faktor po sigurnost vozila i nas samih.


Alternator je generator koji se koristi u automobilima i drugim vozilima za proizvodnju električne energije. Alternator koristi energiju mehaničke snage koju proizvodi motor vozila da proizvede električnu energiju. Ta električna energija  se koristi za napajanje različitih sistema u vozilu, kao što su osvetljenje, klima-uređaj, audio sistem i drugi električni uređaji neophodni za pravilno funkcionisanje vozila. Alternator takođe puni akumulator vozila kako bi se osiguralo da ima dovoljno energije za rad sistema vozila kada je motor isključen. Ukratko, alternator je važan deo vozila koji osigurava da sistemi vozila rade pravilno i da se akumulator puni.



KOLIKO JE ALTERNATOR BITAN U ZIMSKOM PERIODU


Svedoci smo da su zime u Srbiji prilično blage u odnosu na one na koje smo navikli decenijama unazad. Ali, uslovi na putu u zimskom periodu su neminovno lošiji i bitno je da nam svaki deo bude ispravan. Alternator je izuzetno važan u zimskom periodu, jer je potreba za električnom energijom u vozilu povećana u hladnim uslovima. Klima-uređaj, grijači sedišta, brisači vetrobrana i drugi električni sistemi u vozilu koji se koriste za održavanje udobnosti i sigurnosti potroše više energije u hladnim uslovima. Ako alternator nije u dobrom stanju ili ne radi pravilno, to može dovesti do pada napona u vozilu i do toga da se električni sistemi ne mogu koristiti u potpunosti ili da se ne mogu koristiti uopšte. Takođe, ako alternator ne radi pravilno, to može dovesti do toga da se akumulator ne puni dovoljno brzo ili da se ne puni uopšte. U daljem scenariju, to dovodi do toga da se vozilo ne može pokrenuti u hladnim uslovima. Ovaj primer govori koliko je zapravo alternator važan za rad sistema u vozilu u zimskom periodu. On mora biti u odličnom  stanju kako bi se osiguralo da se vozilo može koristiti u svakoj situaciji.



DA LI SNEG ILI KIŠA UTIČU NA ISPRAVNOST ALTERNATORA


Sneg ili kiša same po sebi ne utiču direktno na rad alternatora u vozilu. Međutim, ako se vozilo kreće kroz teške snežne ili kišne uslove, to može dovesti do više opterećenja na električnim sistemima vozila, što može uticati na rad alternatora. Na primer, ako se koriste brisači vetrobrana ili svetla za maglu češće nego inače, to može dovesti do povećanog potrošnje energije i do toga da alternator mora da proizvodi više energije da bi se napajali sistemi vozila.


Takođe, ako se vozilo kreće kroz jake snežne ili kišne uslove, to može dovesti do zagađenja ili oštećenja na delovima alternatora, što može dovesti do potpunog kvara.


Dakle, sneg ili kiša same po sebi ne utiču direktno na rad alternatora, ali mogu povećati opterećenje na električnim sistemima vozila i povećati rizik od zagađenja ili oštećenja delova alternatora.



OPTIMALNI VEK TRAJANJA ALTERNATORA


Optimalni vek trajanja alternatora varira od proizvođača do proizvođača i od modela do modela, ali u proseku traje između 100.000 i 150.000 pređenih kilometara. Međutim, vek trajanja alternatora takođe zavisi od kvaliteta i stepena upotrebe, kao i od redovnog održavanja i zamene potrošnih delova. Tako da, ovaj optimalni vek trajanja ne mora puno značiti ukoliko je vaše vozilo pod češčim opterećenjem i ukoliko je izloženo ekstremnijim vremenskim uslovima. Naravno, to će zavisiti i od spretnosti vozača u svakodnevnoj vožnji. Ako se alternator redovno održava i ako se zamene potrošni delovi kao što su remenica alternatora, ležajevi, diode i regulator napona, vek trajanja alternatora može biti produžen. Pored alternatora, potrebno je proveravati i sve propratne delove alternatora koji ga čine kompletno bezbednim. 


KADA JE VREME DA PROVERIMO ISPRAVNOST ALTERNATORA?


Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na to da alternator treba da se proveri ili da se zameni. Najočigledniji od njih jeste  loš rad akumulatora. To znači da, ako se vozilo teško pokreće ili ako se akumulator često puni, ukazuje se na problem sa alternatorom.

Sledeći simptom bi bio smanjeni napon. Ako se svetla vozila slabe ili ako se audio sistem ne može uključiti da puni snagu, to može biti znak da alternator ne proizvodi dovoljno energije.

Kao laici, vozači najčešće primećuju neku grešku po zvuku vozila. Bučni rad akumulatora može ukazivati na ozbiljan problem. Ako se čuju bučni zvukovi iz alternatora, to može biti znak da su ležajevi ili remenica alternatora oštećeni. Sa druge strane uzrok neispravnosti alternatora može biti grejanje: Ako se alternator pregreva, to može biti znak da su diode oštećenje što dalje umrežava niz problema sa vozilom. I na kraju, ukoliko se alternator često kvari, to može biti znak da je prevazišao svoj vek trajanja i definitivno ga morate zameniti za novi.


U svakom slučaju, preporučuje se da se alternator proveri kod stručnjaka u slučaju bilo kojeg od ovih simptoma, kao i redovno provera u okviru servisnih pregleda.



BEZ KOJIH AUTO DELOVA ALTERNATOR NE MOŽE DA FUNKCIONIŠE?


Alternator je sastavljen od nekoliko ključnih delova koji su neophodni za njegovo normalno funkcionisanje U BEL CAR ponudi možete pronaći mnoge od njih i trudimo se da sjedinimo sve elemente ovog sistema. 

Remenice alternatora su veoma bitne i one povezuju  alternator sa motorom i omogućavaju mu da dobija mehaničku energiju potrebnu za proizvodnju električne energije.

Ležajevi su potrebni za glatko i tiho okretanje rotora alternatora.

Diodni most koristi se za konverziju AC napona u DC napona koji se koristi u vozilu.

Ako bilo koji od ovih delova ne funkcioniše pravilno ili ne radi, to može dovesti do kvara sistema vozila ili čak do nemogućnosti da se vozilo krene.


Bel Car ima dugogodišnje iskustvo u poznavanju najrazličitijih brendova alternatora i zato imamo za cilj da dobavljamo najkvalitetnije brendove u ovoj industriji, što potvrđuje interesovanje za te brendove na globalnom nivou. U našem asortimanu možete pronaći i delove kao što su: semering alternatora, četkice alternatora, kolektor alternatora, nosač četkica alternatora itd. Celokupnu ponudu možete videti u sekciji kategorije / alternatori
tagovi:

Dodaj komentar

Tvoj komentar će biti pregledan pre objave.

Proizvod je već dodat u korpu

Da li želite da ga dodate ponovo?

Tvoje liste želja